Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2011 13:41 - Как да се овладее и ограничи умствената умора
Автор: zdravoslovnoto Категория: Хоби   
Прочетен: 722 Коментари: 0 Гласове:
0



Когато внезапно усетим невероятно объркване в главата си и мисловният процес се забави, определено става дума за умствена преумора.
Умствената трудоспособност е индивидуална за всеки, но причината за умствената преумора е винаги една – голям обем умствена работа, който не е съобразен със съответното количество необходима почивка.

На умствената трудоспособност могат да повлияят и ендокринните нарушения, депресията и различните хронични заболявания.

Кофеинът е най-разпространеният стимулатор в борбата за активиране на мозъка, но за съжаление голямата доза кафе всъщност ще предизвиква само повишена нервна възбуда, треперене на ръцете и неспособност за съсредоточаване.

При здравия човек способността за обработване на информацията зависи от вродените особености на централната нервна система и от количеството постъпващи към мозъка хранителни вещества. Следователно най-елементарният начин за борба с умствената преумора е осигуряване на мозъка с подходящата храна е нейното достатъчно количество.

Не трябва да се бърза с хомеопатията, ароматерапията и иглолечението, а също с голямото количество биологически активни добавки. Необходимо е на първо място да се направи стандартното изследване при терапевт: лекарски преглед, анализ на кръвта и урината, електрокардиография (ЕКГ). Ако всичко е наред с организма, причината за преумората е в самите нас.

Работим неправилно…

Лев Толстой в своята “Изповед” се е хвалил с това, че е можел дълго да работи на бюро, а след това да излезе на полето и дълго да коси – и да не изпитва нито физическа, нито умствена умора. Той е организирал правилно своя отдих чрез редуване на умствено и физическо натоварване.
След всеки час напрегната умствена работа е необходимо да се прави 10 минутна почивка. Разбира се, не винаги можем да си позволим това. Но при всяка свободна минута, ние предпочитаме да седнем пред телевизора или монитора, вместо да направим няколко упражнения.

Живеем неправилно….

Ако “включваме”мозъка рано сутрин още с отваряне на очите и го “изключваме” чак преди сън, настъпването на преумората е неизбежно. Преумореният мозък ще прави все повече и повече грешки, а за тяхното отстраняване ще са необходими допълнителни сили и време. Затова не трябва да си поставяме твърде големи цели, които не сме в състояние да постигнем. Работата трябва да бъде правилно разпределена, с възможности за отдих.

Тя не трябва да пречи и на нощния сън. Овладяване на някоя от методиките на релаксация, включващи комплекс от дихателни и физически упражнения, ще ни помогне да се отпуснем и възстановим вътрешните си резерви. Подходящи са и топлите вани с различни ароматни масла и соли.

“Вълшебните таблетки”…

Всички предлагани препарати-хранителни добавки за борба с умствената преумора притежават един недостатък – те не са изучени достатъчно добре. За разлика от медикаментите, които преди да бъдат пуснати в продажба трябва да получат сертификат за потвърждаване на тяхната ефективност, безопасност, противопоказания и странични ефекти, биологически активните добавки се разпространяват само с хигиенен сертификат (също както и хранителните продукти). Затова те могат да помогнат, могат и да не помогнат, но могат и да навредят.

“Атакуване” на мозъка

В случай на продължителна умствена работа не трябва да злоупотребяваме с кафето, защото в големи дози то влияе отрицателно на сърдечно-съдовата система и може да предизвика зависимост.

По-добре е да се обърнем към растенията-адаптогени: женшен, аралия, лимонник (източно-азиатска лиана). Те тонизират, повишават умствената и физическата работоспособност и влияят благотворно на имунитета. Тяхното действие е добре изучено.
Не забравяйте, че след усилената работа и почивката трябва да бъде усилена. Сменете обстановката – излезте от града на екскурзия или направете поне кратка разходка.

Ако умствената преумора е толкова голяма и изброените средства не ви помагат, обърнете се към специалист, който да ви предпише ноотропни препарати. Те въздействат непосредствено на мисловните процеси, подобряват паметта, повишават концентрацията и общата активност на мозъка, намаляват нервната възбуда и тревога.

Най-известният ноотропен препарат е пирацетам – използва се от 1963 г. и непрекъснато доказва своята ефективност.

Друго признато средство, макар и от групата на хранителните добавки, е екстрактът от Гинкго билоба, който е подходящ при умствена преумора, атеросклероза, след инсулт и в напреднала възраст.

Ефектът от ноотропните средства не се постига бързо – за постигане на забележими резултати те трябва да се приемат в продължение на 2-3 месеца.

Източник: zdrave.bg

 





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив