Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2011 16:10 - Качествен сън с аромати
Автор: zdravoslovnoto Категория: Хоби   
Прочетен: 865 Коментари: 0 Гласове:
2



Учени от Хайделбергския университет в Германия са установили, че ароматите са предпоставка за качествен сън.
В изследването си немските специалисти са използвали приятни аромати (например роза) и неприятни миризми (на развалено яйце), които са били вдишвани от участниците в експериментите по време на сън.
Оказва се, че неприятните миризми предизвикват и сънища с отрицателна емоционална окраска, докато ароматът на цветя точно обратното – стимулира спокойния сън и радостните сънища.
Настоящото изследване е първо по рода си, тъй като досега медицината не е разполагала с научни данни за евентуалното въздействие на обонятелната функция върху качеството на съня.
Според учените, неприятните миризми дразнят лигавицата на носа, това става причина за изпращането на сигнали в мозъка, които предизвикват неприятни усещания или дори събуждане.Приятните аромати от своя страна поддържат дълбоката фаза на съня и дори предизвикват приятни усещания у спящия.
Немските специалисти вече планират да използват получените резултати за разработването на специална терапия срещу безсънието и повишената тревожност, съобщава АМИ-ТАСС.



Тагове:   сън,   аромати,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив