Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2011 12:19 - За сърцето и мозъка е полезна 45-минутната дрямка следобед
Автор: zdravoslovnoto Категория: Хоби   
Прочетен: 892 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.03.2011 12:20


Около 45 минути лек сън следобед помага за регулиране на кръвното налягане, смятат американски учени. Според тях, дрямката подобрява здравето на сърцето, особено в случаите, когато сънят през нощта не е достатъчен.


Теорията на експертите е, че краткият сън е изпитан метод, който помага да се отпуснем и да релаксираме. Подобно разтоварване е сигурен начин за намаляване на кръвното налягане.


Следобедната почивка се отразява благоприятно и на мозъка. Учените от Университета в Калифорния отчитат, че хората, които спят по 90 минути през деня, се справят много по-добре на тестови задачи, отколкото тези, които остават будни през целия ден.

Според тях, мозъкът използва „откраднатите“ минути почивка, за да си помогне за обработването на информация и прехвърлянето й в тази част на мозъка, в която отговаря за дългосрочната памет. По този начин в краткосрочната памет се създава „пространство“ за постъпване на нова информация.


Дори без да се изпада в сън, спокойната почивка успокоява ума. Шестминутното дремване е достатъчно за ефективно обработване на спомените. При дрямка от 20 минути, вече се преминава през първите два етапа от цикъла на съня и се забавя сърдечната честота. Ефектът след това - засилване на концентрацията и подобряване на настроението.


40-минутният сън през деня е решение за дните, когато нощният е недостатъчен, особено при работа, изискваща висока концентрация.


Алармата е необходима, тъй като ако следобедният сън продължи повече от 45 минути, има риск от изпадане в дълбок сън. При събуждане в дълбоката фаза на съня остава чувство на дезориентацията и умора.


За да бъде дрямката действително ободряваща, трябва да се избере и точното време. По-ранната почивка през деня затруднява пълноценното отпускане и постигане на дрямка. Сънят по-късно следобед води пък до проблеми със заспиването за през нощта.

http://www.puls.bg


Тагове:   мозък,   дрямка,   сърцето,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив